در استقبال از یک سخنرانی/ گسترهای کم نظیر برای نقد رسانهای و مشارکت نخبگانی در توسعه استان ایلام
به عنوان فردی که سالها در عرصه رسانهای استان، حضور از نزدیک و دستی بر آتش داشتهام و دیدگاههای مختلف را در خصوص رسانه و اهمیتِ آن در توسعه جامعه شنیدهام، زمانی که دیدگاههای حجهالاسلام دکتر کریمیتبار ...
در استقبال از یک سخنرانی/ گسترهای کم نظیر برای نقد رسانهای و مشارکت نخبگانی در توسعه استان ایلام
م. ر. یکتا
به عنوان فردی که سالها در عرصه رسانهای استان، حضور از نزدیک و دستی بر آتش داشتهام و دیدگاههای مختلف را در خصوص رسانه و اهمیتِ آن در توسعه جامعه شنیدهام، زمانی که دیدگاههای حجهالاسلام دکتر کریمیتبار نماینده محترم ولیفقیه در استان و امام جمعه ایلام درتاریخ ۲۰دیماه۱۴۰۲ را در خصوص رابطه قدرت و رسانه را در استان شنیدم، در ذهنم به ایشان تبریک گفتم.
اینکه که یک روحانی و عالم حوزوی که با دانش برخاسته از حوزههای علمیه "که قالبا شهره به سنت است" در حالی که در خود در رأس یک نهاد حاکمیتی در استان قرار دارد با اینچنین سعۀصدر و توانمندی علمیِ نوین، گسترهای را برای امر "نظارتِ رسانهای" در استان ترسیم میکند که جامعۀ رسانهای استان برای نزدیک شدن به آن مرز، باید بر دارائیها، رفتار حرفهای و توانمندیهای خود بیفزاید، احساس تحولی مثبت ایجاد میکند.
ایشان در این سخنرانی با اشاره به اینکه رسانهها و خبرنگاران نقش انکارناپذیری در افکار عمومی جامعه دارند معتقد است که اصولاً پیشرفت جامعه با "پدیدۀ نقد" در جامعه همراهی دارد، بنابراین رسانه باید آزاد باشد. به این ترتیب پیشرفت و نقد و آزادی کلیدواژههایِ اصلیِ روششاسی توسعه دینی در دنیای کنونی هستند.
نماینده رهبری در استان هرچند که برای امر و کنش رسانهای مسئولیتهایی را نیز تبیین میکند و معتقد است رسانهها در انتقادات باید حریم اشخاص، پرهیز از ناامیدکردن مردم و عنایت به چارچوب قانون را رعایت کنند، معتقد است : اگر مسئول یا مسئولینی فضایی را ایجاد کنند که اصحاب رسانه جرأت نقد نداشته باشند این مسئولین مستبد و ستمگر هستند.
"مستبد و ستمگر" خواندن کسانی که فضای نقد را ممکن است محدود کنند به عنوان یکی از ارزشمندترین بخشهای سخن ایشان است که تکلیف را بیشتر روشن میکند . اندیشۀ جاری در این سخن ناشی کولهبارهای تجربه و سر زدن به اعماق دانش دینی اسلامی است. آری میشود در یک جامعه دینی به آلودگی استبداد و ستم درغلتید و آن زمانی است که مسئول یا مسئولینی فضایی را ایجاد کنند که اصحاب رسانه جرأت نقد نداشته باشند.
اجازه بدهید این سخنان را باهم مرور کنیم.
گزیدههایی از سخنرانی حجتالاسلام و المسلمین کریمیتبار نماینده ولی فقیه در استان وامام جمعه ایلام در نشست با اصحاب رسانه
(به نقل از کانال ایشان در مجازی)
رسانهها و خبرنگاران نقش انکارناپذیری در افکار عمومی جامعه دارند. نقش رسانه در جامعه بیبدیل است، در فضایی که الان وجود دارد، رسانهها و بخش فرهنگی مورد غفلت واقع شده است. رسانه باید آزاد باشد، باید فضا طوری باشد که امکان انتقاد منصفانه وجود داشته باشد. اگر فضایی وجود نداشته باشد و رسانه انتقاد کند، پیشرفت حاصل نمیشود.
اگر مسئول یا مسئولینی فضایی را ایجاد کنند که اصحاب رسانه جرأت نقد نداشته باشند این مسئولین مستبد و ستمگر هستند. اگر ما بخواهیم در استان پیشرفت داشته باشیم طبیعتاً باید مسئولین به نقد کشیده شوند، نقاط ضعف و قوت مطرح شود، اگر چنانچه آماری ارائه میشود که با واقعیت مطابق نیست، طبیعتاً باید حرف زده شود و مسئول باید دفاع کند و اگر آمار اشتباه بیان میشود باید اثبات کند. نباید موقعیت و مسئولیت، برای کسی مصونیت ایجاد شود که هر چیزی را بگوید.
اگر میخواهیم استان ایلام پیشرفت کند، باید فضای انتقاد آن هم دلسوزانه در استان وجود داشته باشد. مسئولان باید پاسخگوی افکار عمومی باشند، همه باید تحمل انتقاد داشته باشند. بنده بارها در جلسات خدمت مسئولین، هم استانداران قبلی و هم فعلی عرض کردم که ممکن است جایی لازم باشد بنده در تریبون نماز جمعه شما را نقد کنم، تحمل آن را باید داشته باشید.
در انتقادات باید حریم اشخاص، ناامید کردن و چارچوب قانون توسط رسانهها رعایت شود. از رسانه ها حمایت میکنم، کمیتهای برای حل مشکلات قضایی رسانههای استان تشکیل شود. از ظرفیتهای قانونی برای حل مشکل معیشت خبرنگاران استفاده شود. خبرنگاران و رسانهها دلسوز نظام هستند، نقد کردن یک مدیر زیر سؤال بردن نظام نیست.
بعضی از نقش آفرینی رسانهها را متوجه نمیشوند؛ رسانهها در انتخابات ریاست جمهوری پای کار آمدند و منجر به اتفاقات خوبی در استان شد. تکلیف داریم برای مشارکت حداکثری تلاش کنیم، دشمن تلاش میکند مشارکت پایین باشد. رسانهها کاندید اصلح را به مردم معرفی کنند؛ نمایندگان فعلی پاسخگوی چهار سال گذشته عملکرد خود باشند. مطالبهگری باعث امید در جامعه میشود، نشاط و شادابی جامعه به نقد است.
بدترین تهدید برای نظام فاصله بین مردم و مسئولان است، رسانهها این فاصله را به نقد بکشند. اوج ناامیدی در جامعه، بحث خرید و فروش رأی است، باید این معضل توسط رسانهها مورد تبیین قرار گیرد. اصحاب رسانه ارزشآفرین، مستقل و عزت آفرین باشند؛ مدیران سفارشی مورد چالش قرار گیرند. رزومه و شایستهسالاری باید مبنای انتخاب مدیران باشد.